Logo BIP
Herb
Biuletyn Informacji Publicznej
Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie

Wyszukiwanie zaawansowane

Menu przedmiotowe

BOI

Tagi

Podprogram 2019

Informacja dotycząca efektów realizacji

Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

PODPROGRAM 2019

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje, że w okresie od stycznia 2020 roku do września 2020 roku przy współpracy z Związkiem Stowarzyszeń Wielkopolskim Bankiem Żywności w Poznaniu realizowany był Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019. Program współfinansowany został z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

 

Celem przedsięwzięcia było zapewnienie najuboższym mieszkańcom naszej gminy pomocy żywnościowej oraz umożliwienie im uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.

 

PODSUMOWANIE PODPROGRAMU 2019

 

  • liczba osób objęta pomocą – 278 beneficjentów (osoby, które co najmniej raz otrzymały żywność).

Początkowo, przed przystąpieniem do realizacji Podprogramu 2019 zakładano pomoc dla 250 osób; co oznacza, że w trakcie trwania Podprogramu 2019 zwiększono liczbę odbiorców o 28 osób potrzebujących wsparcia.

Dla porównania - Podprogram 2018 obejmował 212 osób.

  • Ilość paczek - wydano 2.074 paczki żywnościowe.

W ubiegłej edycji, tj. Podprogram 2018 było ich 1.205

  • Łączna ilość pozyskanej żywności – 16.003,46 kg.

  • Wartość pozyskanej żywności – 69.368,47 zł.

     

Reasumując w bieżącym Podprogramie 2019 - w stosunku do poprzedniej edycji zwiększono:

  • liczbę odbiorców o 66 osób

  • liczbę wydanych paczek żywnościowych o 869 sztuk

  • łączną wagę otrzymanej żywności 6.128,34 kg

 

Zakładana minimalna wartość całkowita paczek na 1 osobę - minimum 50,4 kg żywności. Tymczasem Ośrodek Pomocy Społecznej rozdysponował średnio 58,8 kg żywności dla 1 osoby, tj. 8,4 kg więcej niż wartość minimalna.

 

Beneficjenci Podprogramu 2019 otrzymali bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy),

  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy),

  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),

  • cukier (cukier biały),

  • tłuszcze (olej rzepakowy),

  • dania gotowe (gołąbki).

Należy podkreślić, że realizacja Podprogramu 2019 była wyjątkowa. Z uwagi na szczególne okoliczności związane z sytuacją pandemii COVID-19, od kwietnia 2020 roku Ośrodek Pomocy Społecznej wprowadził dla odbiorców pomocy żywnościowej udogodnienia, których celem była profilaktyka i ochrona zdrowia beneficjentów programu. Przed wprowadzeniem obostrzeń odbiór paczek żywnościowych następował samodzielnie przez klienta w wyznaczonym punkcie dystrybucji żywności. Natomiast celem uniknięcia zgromadzeń wprowadzono dystrybucję żywności bezpośrednio pod wskazany adres zamieszkania osób i rodzin. Zadanie realizowane było przez dział merytoryczny pracy socjalnej oraz dział Klubu Integracji Społecznej.

 

Ponadto, jako jedno z działań towarzyszących realizacji Podprogramu 2019 Ośrodek Pomocy Społecznej wdrożył zapewnienie odbiorcom żywności środków ochrony osobistej w postaci maseczek, wykonanych przez dział Klubu Integracji Społecznej. Odbiorcy otrzymali również upominki - także wykonane przez Klub, które miały za zadanie nieść pozytywne przesłanie wśród beneficjentów - podtrzymujące na duchu w dobie pandemii COVID-19.

 

W czasie trwania Podprogramu 2019 zostały także zorganizowane warsztaty ekonomiczne oraz warsztaty kulinarno – dietetyczne, z jednoczesnym zachowaniem środków ostrożności. Warsztaty przeprowadzone zostały przez specjalistów z Związku Stowarzyszeń Wielkopolski Bank Żywności w Poznaniu.

 

Oprócz powyższego wszystkie osoby otrzymujące pomoc żywnościową mogły skorzystać wedle swoich potrzeb, nieodpłatnie z pomocy specjalistów takich jak: psycholog, terapeuta lub prawnik.

 

Ośrodek prowadzi również działania mające na celu:

a) przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu oraz łagodzenie negatywnych skutków bezrobocia poprzez możliwość udziału w Programie Reintegracji Społecznej oraz Zawodowej w Klubie Integracji Społecznej.

b) aktywizację społeczną i integrację poprzez udział w zajęciach w Klubach Seniora.

 

Osoby zajmujące się dystrybucją artykułów żywnościowych z Banku Żywności oraz pracownicy socjalni informowali beneficjentów programu o powyższych możliwościach.

 

 

 

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:

W dniach od 17-18 września 2020 roku odbyła się dziesiąta dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 -  Podprogram 2019.

Z uwagi na ciąg dalszy sytuacji związanej ze stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.

Liczba odbiorców pomocy żywnościowej -  270 osób.

Rozładunek żywności / przygotowywanie paczek / dystrybucja żywności:
dział Klubu Integracji Społecznej w Międzychodzie oraz dział merytoryczny pomocy socjalnej Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie

Paczki żywnościowe składały się z produktów:
1. Cukier biały
2. Groszek z marchewką
3. Koncentrat pomidorowy
4. Makaron jajeczny
5. Mleko UHT
6. Olej rzepakowy
7. Sok jabłkowy
8. Szynka drobiowa

Łączna ilość żywności, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej: 1.539,2 kg. o wartości 4.849,13 zł.

 

 


Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:

W dniach od 13-17-18 sierpnia 2020 roku odbyła się dziewiąta dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 -  Podprogram 2019.

Z uwagi na nadal trwającą sytuację związaną ze stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.

Liczba odbiorców pomocy żywnościowej -  270 osób.

Rozładunek żywności / przygotowywanie paczek / dystrybucja żywności:
dział Klubu Integracji Społecznej w Międzychodzie oraz dział merytoryczny pomocy socjalnej Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie

Paczki żywnościowe składały się z produktów:
1. Filet z makreli w oleju
2. Gołąbki w sosie pomidorowym
3. Groszek z marchewką
4. Olej rzepakowy
5. Ser podpuszczkowy
6. Szynka drobiowa

Łączna ilość żywności, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej: 1.227,2 kg. o wartości 7.931,25 zł.


 produkty żywnościowe, groszek konserwowy, makrela w puszce, ser żółty kostka, olej, szynka drobiowa, konserwy, paczka żywnościowa, zestaw produktów spożywczych, gołąbki w puszce, Bank żywności, POPŻ 2019.

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:

W dniach od 30 – 31 czerwca 2020 roku odbyła się ósma dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 -  Podprogram 2019.

Program współfinansowany jest z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

W związku z nadal trwającą sytuacją, tj. stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.

Liczba odbiorców w stosunku do poprzedniego miesiąca nie uległa zmianom.

Rozładunek żywności / przygotowywanie paczek / dystrybucja żywności:
dział Klubu Integracji Społecznej w Międzychodzie oraz dział merytoryczny pomocy socjalnej Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie

Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:
1. Herbatniki maślane
2. Mleko
3. Powidła śliwkowe
4. Ryż
5. Sok Jabłkowy


Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej:
1.610 kg żywności o wartości 4.970,26 zł.

Liczba paczek żywnościowych – 270 osób


 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:

W dniach od 16 – 17 czerwca 2020 roku odbyła się siódma dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 -  Podprogram 2019.

Program współfinansowany jest z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

W związku z nadal trwającą sytuacją, tj. stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.

Liczba odbiorców w stosunku do poprzedniego miesiąca nie uległa zmianom.

Rozładunek żywności / przygotowywanie paczek / dystrybucja żywności:
dział Klubu Integracji Społecznej w Międzychodzie oraz dział merytoryczny pomocy socjalnej Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie

Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:
1. Koncentrat pomidorowy
2. Makaron kukurydziany
3. Mleko
4. Olej rzepakowy


Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej:
1.456,80 kg żywności o wartości 5.458,35 zł.

Liczba paczek żywnościowych – 270 osób

 


 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:

W dniach od 28 - 29 maja 2020 roku odbyła się szósta dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 -  Podprogram 2019.

W związku z obecną sytuacją, tj. stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.

Liczba odbiorców została poszerzona o kolejne 6 osób potrzebujących.

Rozładunek żywności / przygotowywanie paczek / dystrybucja żywności:
dział Klubu Integracji Społecznej w Międzychodzie oraz dział merytoryczny pomocy socjalnej Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie

Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:
Sok jabłkowy
Cukier
Mleko
Makaron jajeczny
Kasza gryczana
Powidła śliwkowe
Szynka drobiowa


Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej:
1.690,80 kg żywności o wartości 7.148,41 zł.

Liczba paczek żywnościowych – 270 osób

W drugiej połowie kwietnia 2020 roku w ramach dystrybucji żywności - Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2019, Ośrodek Pomocy Społecznej podjął się realizacji tzw. działań towarzyszących.

 uwagi na obostrzenia - ograniczone możliwości dotyczące realizacji tychże działań (np. brak możliwości realizacji warsztatów grupowych ze specjalistami) podjęto inicjatywę społeczną wspierającą odbiorców pomocy żywnościowej w formie:

  • dystrybucji maseczek ochronnych,

  • dystrybucji prac rękodzieła z hasłami przewodnimi „Na lepsze jutro”, „Wszystko będzie dobrze”

Cel akcji – profilaktyka i ochrona zdrowia odbiorców pomocy żywnościowej i członków ich gospodarstw domowych.

Inicjatywa i realizacja prac: Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie – dział Klubu Integracji Społecznej.

Liczba odbiorców – 264 osoby.

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:

W dniach od 27 - 28 kwietnia 2020 roku odbyła się piąta dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 -  Podprogram 2019.

W związku z obecną sytuacją, tj. stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.

Liczba odbiorców została poszerzona o kolejne 14 osób potrzebujących.

Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:
Filet z makreli w oleju
Cukier
Groszek z marchewką
Makaron jajeczny
Mleko
Ryż
Sok jabłkowy
Szynka drobiowa

Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej: 2.258,72 kg żywności o wartości 8.141,21 zł.

Liczba paczek żywnościowych – 264 osoby 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:
W dniach od 7 - 9 kwietnia 2020 roku odbyła się czwarta dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 -  Podprogram 2019.

W związku z obecną sytuacją, tj. stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.

Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:

  • Buraczki wiórki
  • Cukier
  • Gołąbki w sosie pomidorowym
  • Olej rzepakowy
  • Ryż
  • Ser podpuszczkowy Gouda

Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej: 1.464,1 kg żywności o wartości 8.706,24 zł.

Liczba paczek żywnościowych – 250 osób

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:

Dnia 05 marca 2020 roku odbyła się trzecia dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2019.

Osoby zakwalifikowane do Programu zostały poinformowane telefonicznie, bądź w sposób bezpośredni o miejscu i terminie odbioru paczek żywnościowych.

Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:

  • Buraczki wiórki

  • Fasola biała

  • Filet z makreli w oleju

  • Koncentrat pomidorowy

  • Makaron kukurydziany bezglutenowy

  • Mleko

  • Pasztet wieprzowy

Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej: 1.477,64 kg żywności o wartości 7.433,36 zł.

Liczba odbiorców żywności: 250 osób.

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:

Dnia 10 lutego 2020 roku odbyła się druga dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2019.

Osoby zakwalifikowane do Programu zostały poinformowane telefonicznie, bądź w sposób bezpośredni o miejscu i terminie odbioru paczek żywnościowych.

Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:

  • Groszek z marchewką

  • Makaron jajeczny

  • Mleko UHT

  • Ser podpuszczkowy Gouda

Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej: 1.654 kg żywności o wartości 8.708,61 zł.

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:

Dnia 28 stycznia 2020 roku odbyła się pierwsza dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2019.

Osoby zakwalifikowane do Programu zostały poinformowane telefonicznie, bądź w sposób bezpośredni o miejscu i terminie odbioru paczek żywnościowych.

Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:

  • Cukier biały

  • Herbatniki maślane

  • Kasza gryczana

  • Makaron jajeczny

  • Mleko UHT

  • Powidła śliwkowe

  • Szynka drobiowa

  • Sok jabłkowy

Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej: 1.635 kg żywności o wartości 6.021,65 zł.

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 PROGRAM WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

 

PODPROGRAM 2019

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje, że po raz kolejny rozpoczął współpracę w Związkiem Stowarzyszeń Wielkopolski Bank Żywności w Poznaniu. W wyniku tego działania wsparciem w postaci pomocy żywnościowej objęto 250 osób z terenu Gminy Międzychód, które zgłosiło chęć przystąpienia do Programu oraz spełniło kryteria kwalifikacji.

Okres dystrybucji żywności: styczeń 2020– lipiec 2020

Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Wielkopolski Bank Żywności w Poznaniu do Organizacji Partnerskiej Lokalnej, tj. Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

Pomoc ta przekazana zostanie do osób / rodzin z terenu gminy Międzychód spełniających kryteria kwalifikacji do statusu osoby najbardziej potrzebującej wg wytycznych Programu, tj. osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1.402 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1.056 zł dla osoby w rodzinie.

Pomoc udzielana jest w postaci artykułów spożywczych – jest ona przekazywana bezpłatnie.

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym, jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych.

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 50 kg na osobę w rodzinie.

Artykuły warzywne i owocowe:

  • groszek z marchewką 3,2 kg,
  • fasola biała 3,2 kg,
  • koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
  • buraczki wiórki 1,05 kg,
  • powidła śliwkowe 1,80 kg,
  • sok jabłkowy klarowny 4l

Artykuły skrobiowe:

  • makaron jajeczny 4,5 kg,
  • makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg
  • ryż biały 3 kg,
  • kasza gryczana 1,5 kg,
  • herbatniki maślane 0,8 kg,

Artykuły mleczne:

  • mleko UHT 7 l,
  • ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,

Artykuły mięsne:

  • szynka drobiowa 2,7 kg,
  • szynka wieprzowa mielona 1,8 kg,
  • pasztet wieprzowy 0,48 kg,
  • filet z makreli w oleju 1,53 kg,

Cukier

  • cukier biały 4 kg,

Tłuszcze

  • olej rzepakowy 4 l,

Dania gotowe

  • gołąbki w sosie pomidorowym 1,7 kg;

Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych, przy współpracy z Ośrodkiem Pomocy Społecznej:

  • warsztaty kulinarne;

  • warsztaty edukacji ekonomicznej;

  • warsztaty dietetyczne;

  • warsztaty niemarnowania żywności,

  • inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania.

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

 

Informuje się, że Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie planuje przystąpienie do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, który jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – edycja 2019/2020.

W ramach podprogramu udzielana będzie pomoc osobom oraz rodzinom najbardziej potrzebującym w postaci artykułów spożywczych, które będą przekazywane bezpłatnie.

Oprócz powyższego uczestnik Podprogramu będzie miał możliwość wzięcia udziału w warsztatach edukacyjnych (m.in. kulinarne, ekonomiczne, itp.).

 

Aby otrzymać w/w pomoc należy zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie, gdzie można uzyskać formularz kwalifikacyjny.

 

Realizacja Programu odbywa się od września 2019 r. - czerwca 2020 r., jednakże z przyczyn niezależnych od Ośrodka w roku 2019/2020 dystrybucja artykułów żywnościowych odbędzie się w okresie od stycznia 2020 – lipca 2020 r.

 

Osoby zakwalifikowane do Programu będą informowane o szczegółach dystrybucji telefonicznie.

 

Obecnie pomocą jesteśmy w stanie objąć 250 osób. Prócz wytycznych określonych przez MRPiPS w POPŻ 2014-2020– Podprogram 2019, decyduje kolejność napływania wniosków.

 

Kto może otrzymać pomoc w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020:

Pomoc żywnościową w ramach POPŻ mogą otrzymać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające przesłanki do otrzymania pomocy określone w art.7 ustawy o pomocy społecznej, a których dochód nie przekracza 200% obowiązującej obecnie w pomocy kryterium dochodowego zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 11 lipca 2018 r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej, a wynoszącego:

  • dla osoby samotnie gospodarującej – 1'402,00 zł.

  • dla osoby w rodzinie – 1'056,00 zł.

     

Realizatorem dystrybucji artykułów spożywczych jest Ośrodek Pomocy Społecznej - Klub Integracji Społecznej w Międzychodzie, z siedzibą Klubu przy ul. Słowackiego 11, 64-400 Międzychód.

 

Więcej informacji można uzyskać dzwoniąc pod numer telefonu: 95 748 20 29

Klauzula informacyjna dla odbiorców Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

dotycząca przetwarzania danych osobowych

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE poniżej przekazuję następujące informacje:

1. Tożsamość administratora i dane kontaktowe

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Ośrodek Pomocy Społecznej z siedzibą przy ul. Marszałka Piłsudskiego 2, 64-400 Międzychód.

2. Dane kontaktowe inspektora ochrony danych osobowych

W sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych prosimy o kontakt z Inspektorem Ochrony Danych drogą elektroniczną – adres email: pukaczewski@hotmail.com lub pisemnie na adres siedziby administratora.

3. Cele przetwarzania i podstawa prawna przetwarzania

Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych jest niezbędne do wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym powierzonego administratorowi, tj. do udzielenia pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ), współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Podstawą przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. e Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.

4. Odbiorcy danych lub kategorie odbiorców danych

Pani/Pana dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom upoważnionym do ich pozyskania na podstawie przepisów prawa tj. innym podmiotom uczestniczącym w realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Administrator nie będzie przekazywał Pani/Pana danych osobowych do państwa trzeciego lub do organizacji międzynarodowej.

5. Okres przechowywania danych

Pani/Pana dane będą przechowywane do momentu wygaśnięcia obowiązku przechowywania danych wynikającego z przepisów, tj. przez okres realizacji Programu – do czasu zatwierdzenia sprawozdania końcowego przez Komisję Europejską oraz 5 lat po zatwierdzeniu sprawozdania. Sprawozdania końcowe jest składane do KE z dniem 30 września 2024 r.

6. Prawa podmiotów danych

Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do żądania ich sprostowania, do ograniczania przetwarzania tych danych oraz prawo do żądania ich usunięcia po upływie okresu, o którym mowa powyżej.

W trakcie przetwarzania Pani/Pana danych osobowych nie będzie dochodzić do zautomatyzowanego podejmowania decyzji, ani do profilowania.

7. Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego

Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, tel: 22 860 70 86.

8. Informacja o dobrowolności podania danych

Podanie przez Panią/Pana danych jest niezbędne do wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym powierzonego administratorowi.


Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Osoba odpowiadająca za treść informacji

Aneta Gierszewska

Data wytworzenia:
27 wrz 2019

Osoba dodająca informacje

Aneta Gierszewska

Data publikacji:
27 wrz 2019, godz. 08:29

Osoba aktualizująca informacje

Maciej Chlebowski

Data aktualizacji:
06 paź 2020, godz. 09:03