Podprogram 2019
Informacja dotycząca efektów realizacji
Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
PODPROGRAM 2019
Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje, że w okresie od stycznia 2020 roku do września 2020 roku przy współpracy z Związkiem Stowarzyszeń Wielkopolskim Bankiem Żywności w Poznaniu realizowany był Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019. Program współfinansowany został z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Celem przedsięwzięcia było zapewnienie najuboższym mieszkańcom naszej gminy pomocy żywnościowej oraz umożliwienie im uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.
PODSUMOWANIE PODPROGRAMU 2019
-
liczba osób objęta pomocą – 278 beneficjentów (osoby, które co najmniej raz otrzymały żywność).
Początkowo, przed przystąpieniem do realizacji Podprogramu 2019 zakładano pomoc dla 250 osób; co oznacza, że w trakcie trwania Podprogramu 2019 zwiększono liczbę odbiorców o 28 osób potrzebujących wsparcia.
Dla porównania - Podprogram 2018 obejmował 212 osób.
-
Ilość paczek - wydano 2.074 paczki żywnościowe.
W ubiegłej edycji, tj. Podprogram 2018 było ich 1.205
-
Łączna ilość pozyskanej żywności – 16.003,46 kg.
-
Wartość pozyskanej żywności – 69.368,47 zł.
Reasumując w bieżącym Podprogramie 2019 - w stosunku do poprzedniej edycji zwiększono:
-
liczbę odbiorców o 66 osób
-
liczbę wydanych paczek żywnościowych o 869 sztuk
-
łączną wagę otrzymanej żywności 6.128,34 kg
Zakładana minimalna wartość całkowita paczek na 1 osobę - minimum 50,4 kg żywności. Tymczasem Ośrodek Pomocy Społecznej rozdysponował średnio 58,8 kg żywności dla 1 osoby, tj. 8,4 kg więcej niż wartość minimalna.
Beneficjenci Podprogramu 2019 otrzymali bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy),
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy),
-
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały),
-
tłuszcze (olej rzepakowy),
-
dania gotowe (gołąbki).
Należy podkreślić, że realizacja Podprogramu 2019 była wyjątkowa. Z uwagi na szczególne okoliczności związane z sytuacją pandemii COVID-19, od kwietnia 2020 roku Ośrodek Pomocy Społecznej wprowadził dla odbiorców pomocy żywnościowej udogodnienia, których celem była profilaktyka i ochrona zdrowia beneficjentów programu. Przed wprowadzeniem obostrzeń odbiór paczek żywnościowych następował samodzielnie przez klienta w wyznaczonym punkcie dystrybucji żywności. Natomiast celem uniknięcia zgromadzeń wprowadzono dystrybucję żywności bezpośrednio pod wskazany adres zamieszkania osób i rodzin. Zadanie realizowane było przez dział merytoryczny pracy socjalnej oraz dział Klubu Integracji Społecznej.
Ponadto, jako jedno z działań towarzyszących realizacji Podprogramu 2019 Ośrodek Pomocy Społecznej wdrożył zapewnienie odbiorcom żywności środków ochrony osobistej w postaci maseczek, wykonanych przez dział Klubu Integracji Społecznej. Odbiorcy otrzymali również upominki - także wykonane przez Klub, które miały za zadanie nieść pozytywne przesłanie wśród beneficjentów - podtrzymujące na duchu w dobie pandemii COVID-19.
W czasie trwania Podprogramu 2019 zostały także zorganizowane warsztaty ekonomiczne oraz warsztaty kulinarno – dietetyczne, z jednoczesnym zachowaniem środków ostrożności. Warsztaty przeprowadzone zostały przez specjalistów z Związku Stowarzyszeń Wielkopolski Bank Żywności w Poznaniu.
Oprócz powyższego wszystkie osoby otrzymujące pomoc żywnościową mogły skorzystać wedle swoich potrzeb, nieodpłatnie z pomocy specjalistów takich jak: psycholog, terapeuta lub prawnik.
Ośrodek prowadzi również działania mające na celu:
a) przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu oraz łagodzenie negatywnych skutków bezrobocia poprzez możliwość udziału w Programie Reintegracji Społecznej oraz Zawodowej w Klubie Integracji Społecznej.
b) aktywizację społeczną i integrację poprzez udział w zajęciach w Klubach Seniora.
Osoby zajmujące się dystrybucją artykułów żywnościowych z Banku Żywności oraz pracownicy socjalni informowali beneficjentów programu o powyższych możliwościach.
Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:
W dniach od 17-18 września 2020 roku odbyła się dziesiąta dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2019.
Z uwagi na ciąg dalszy sytuacji związanej ze stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.
Liczba odbiorców pomocy żywnościowej - 270 osób.
Rozładunek żywności / przygotowywanie paczek / dystrybucja żywności:
dział Klubu Integracji Społecznej w Międzychodzie oraz dział merytoryczny pomocy socjalnej Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie
Paczki żywnościowe składały się z produktów:
1. Cukier biały
2. Groszek z marchewką
3. Koncentrat pomidorowy
4. Makaron jajeczny
5. Mleko UHT
6. Olej rzepakowy
7. Sok jabłkowy
8. Szynka drobiowa
Łączna ilość żywności, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej: 1.539,2 kg. o wartości 4.849,13 zł.
Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:
W dniach od 13-17-18 sierpnia 2020 roku odbyła się dziewiąta dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2019.
Z uwagi na nadal trwającą sytuację związaną ze stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.
Liczba odbiorców pomocy żywnościowej - 270 osób.
Rozładunek żywności / przygotowywanie paczek / dystrybucja żywności:
dział Klubu Integracji Społecznej w Międzychodzie oraz dział merytoryczny pomocy socjalnej Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie
Paczki żywnościowe składały się z produktów:
1. Filet z makreli w oleju
2. Gołąbki w sosie pomidorowym
3. Groszek z marchewką
4. Olej rzepakowy
5. Ser podpuszczkowy
6. Szynka drobiowa
Łączna ilość żywności, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej: 1.227,2 kg. o wartości 7.931,25 zł.
Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:
W dniach od 30 – 31 czerwca 2020 roku odbyła się ósma dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2019.
Program współfinansowany jest z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
W związku z nadal trwającą sytuacją, tj. stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.
Liczba odbiorców w stosunku do poprzedniego miesiąca nie uległa zmianom.
Rozładunek żywności / przygotowywanie paczek / dystrybucja żywności:
dział Klubu Integracji Społecznej w Międzychodzie oraz dział merytoryczny pomocy socjalnej Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie
Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:
1. Herbatniki maślane
2. Mleko
3. Powidła śliwkowe
4. Ryż
5. Sok Jabłkowy
Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej:
1.610 kg żywności o wartości 4.970,26 zł.
Liczba paczek żywnościowych – 270 osób
Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:
W dniach od 16 – 17 czerwca 2020 roku odbyła się siódma dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2019.
Program współfinansowany jest z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
W związku z nadal trwającą sytuacją, tj. stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.
Liczba odbiorców w stosunku do poprzedniego miesiąca nie uległa zmianom.
Rozładunek żywności / przygotowywanie paczek / dystrybucja żywności:
dział Klubu Integracji Społecznej w Międzychodzie oraz dział merytoryczny pomocy socjalnej Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie
Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:
1. Koncentrat pomidorowy
2. Makaron kukurydziany
3. Mleko
4. Olej rzepakowy
Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej:
1.456,80 kg żywności o wartości 5.458,35 zł.
Liczba paczek żywnościowych – 270 osób
Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:
W dniach od 28 - 29 maja 2020 roku odbyła się szósta dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2019.
W związku z obecną sytuacją, tj. stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.
Liczba odbiorców została poszerzona o kolejne 6 osób potrzebujących.
Rozładunek żywności / przygotowywanie paczek / dystrybucja żywności:
dział Klubu Integracji Społecznej w Międzychodzie oraz dział merytoryczny pomocy socjalnej Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie
Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:
Sok jabłkowy
Cukier
Mleko
Makaron jajeczny
Kasza gryczana
Powidła śliwkowe
Szynka drobiowa
Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej:
1.690,80 kg żywności o wartości 7.148,41 zł.
Liczba paczek żywnościowych – 270 osób
W drugiej połowie kwietnia 2020 roku w ramach dystrybucji żywności - Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2019, Ośrodek Pomocy Społecznej podjął się realizacji tzw. działań towarzyszących.
uwagi na obostrzenia - ograniczone możliwości dotyczące realizacji tychże działań (np. brak możliwości realizacji warsztatów grupowych ze specjalistami) podjęto inicjatywę społeczną wspierającą odbiorców pomocy żywnościowej w formie:
-
dystrybucji maseczek ochronnych,
-
dystrybucji prac rękodzieła z hasłami przewodnimi „Na lepsze jutro”, „Wszystko będzie dobrze”
Cel akcji – profilaktyka i ochrona zdrowia odbiorców pomocy żywnościowej i członków ich gospodarstw domowych.
Inicjatywa i realizacja prac: Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie – dział Klubu Integracji Społecznej.
Liczba odbiorców – 264 osoby.
Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:
W dniach od 27 - 28 kwietnia 2020 roku odbyła się piąta dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2019.
W związku z obecną sytuacją, tj. stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.
Liczba odbiorców została poszerzona o kolejne 14 osób potrzebujących.
Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:
Filet z makreli w oleju
Cukier
Groszek z marchewką
Makaron jajeczny
Mleko
Ryż
Sok jabłkowy
Szynka drobiowa
Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej: 2.258,72 kg żywności o wartości 8.141,21 zł.
Liczba paczek żywnościowych – 264 osoby
Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:
W dniach od 7 - 9 kwietnia 2020 roku odbyła się czwarta dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2019.
W związku z obecną sytuacją, tj. stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.
Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:
- Buraczki wiórki
- Cukier
- Gołąbki w sosie pomidorowym
- Olej rzepakowy
- Ryż
- Ser podpuszczkowy Gouda
Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej: 1.464,1 kg żywności o wartości 8.706,24 zł.
Liczba paczek żywnościowych – 250 osób
Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:
Dnia 05 marca 2020 roku odbyła się trzecia dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2019.
Osoby zakwalifikowane do Programu zostały poinformowane telefonicznie, bądź w sposób bezpośredni o miejscu i terminie odbioru paczek żywnościowych.
Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:
-
Buraczki wiórki
-
Fasola biała
-
Filet z makreli w oleju
-
Koncentrat pomidorowy
-
Makaron kukurydziany bezglutenowy
-
Mleko
-
Pasztet wieprzowy
Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej: 1.477,64 kg żywności o wartości 7.433,36 zł.
Liczba odbiorców żywności: 250 osób.
Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:
Dnia 10 lutego 2020 roku odbyła się druga dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2019.
Osoby zakwalifikowane do Programu zostały poinformowane telefonicznie, bądź w sposób bezpośredni o miejscu i terminie odbioru paczek żywnościowych.
Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:
-
Groszek z marchewką
-
Makaron jajeczny
-
Mleko UHT
-
Ser podpuszczkowy Gouda
Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej: 1.654 kg żywności o wartości 8.708,61 zł.
Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:
Dnia 28 stycznia 2020 roku odbyła się pierwsza dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2019.
Osoby zakwalifikowane do Programu zostały poinformowane telefonicznie, bądź w sposób bezpośredni o miejscu i terminie odbioru paczek żywnościowych.
Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:
-
Cukier biały
-
Herbatniki maślane
-
Kasza gryczana
-
Makaron jajeczny
-
Mleko UHT
-
Powidła śliwkowe
-
Szynka drobiowa
- Sok jabłkowy
Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej: 1.635 kg żywności o wartości 6.021,65 zł.
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 PROGRAM WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODPROGRAM 2019
Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje, że po raz kolejny rozpoczął współpracę w Związkiem Stowarzyszeń Wielkopolski Bank Żywności w Poznaniu. W wyniku tego działania wsparciem w postaci pomocy żywnościowej objęto 250 osób z terenu Gminy Międzychód, które zgłosiło chęć przystąpienia do Programu oraz spełniło kryteria kwalifikacji.
Okres dystrybucji żywności: styczeń 2020– lipiec 2020
Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Wielkopolski Bank Żywności w Poznaniu do Organizacji Partnerskiej Lokalnej, tj. Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
Pomoc ta przekazana zostanie do osób / rodzin z terenu gminy Międzychód spełniających kryteria kwalifikacji do statusu osoby najbardziej potrzebującej wg wytycznych Programu, tj. osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1.402 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1.056 zł dla osoby w rodzinie.
Pomoc udzielana jest w postaci artykułów spożywczych – jest ona przekazywana bezpłatnie.
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym, jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych.
Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 50 kg na osobę w rodzinie.
Artykuły warzywne i owocowe:
- groszek z marchewką 3,2 kg,
- fasola biała 3,2 kg,
- koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
- buraczki wiórki 1,05 kg,
- powidła śliwkowe 1,80 kg,
- sok jabłkowy klarowny 4l
Artykuły skrobiowe:
- makaron jajeczny 4,5 kg,
- makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg
- ryż biały 3 kg,
- kasza gryczana 1,5 kg,
- herbatniki maślane 0,8 kg,
Artykuły mleczne:
- mleko UHT 7 l,
- ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,
Artykuły mięsne:
- szynka drobiowa 2,7 kg,
- szynka wieprzowa mielona 1,8 kg,
- pasztet wieprzowy 0,48 kg,
- filet z makreli w oleju 1,53 kg,
Cukier
- cukier biały 4 kg,
Tłuszcze
- olej rzepakowy 4 l,
Dania gotowe
- gołąbki w sosie pomidorowym 1,7 kg;
Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych, przy współpracy z Ośrodkiem Pomocy Społecznej:
-
warsztaty kulinarne;
-
warsztaty edukacji ekonomicznej;
-
warsztaty dietetyczne;
-
warsztaty niemarnowania żywności,
-
inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania.
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
Informuje się, że Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie planuje przystąpienie do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, który jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – edycja 2019/2020.
W ramach podprogramu udzielana będzie pomoc osobom oraz rodzinom najbardziej potrzebującym w postaci artykułów spożywczych, które będą przekazywane bezpłatnie.
Oprócz powyższego uczestnik Podprogramu będzie miał możliwość wzięcia udziału w warsztatach edukacyjnych (m.in. kulinarne, ekonomiczne, itp.).
Aby otrzymać w/w pomoc należy zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie, gdzie można uzyskać formularz kwalifikacyjny.
Realizacja Programu odbywa się od września 2019 r. - czerwca 2020 r., jednakże z przyczyn niezależnych od Ośrodka w roku 2019/2020 dystrybucja artykułów żywnościowych odbędzie się w okresie od stycznia 2020 – lipca 2020 r.
Osoby zakwalifikowane do Programu będą informowane o szczegółach dystrybucji telefonicznie.
Obecnie pomocą jesteśmy w stanie objąć 250 osób. Prócz wytycznych określonych przez MRPiPS w POPŻ 2014-2020– Podprogram 2019, decyduje kolejność napływania wniosków.
Kto może otrzymać pomoc w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020:
Pomoc żywnościową w ramach POPŻ mogą otrzymać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające przesłanki do otrzymania pomocy określone w art.7 ustawy o pomocy społecznej, a których dochód nie przekracza 200% obowiązującej obecnie w pomocy kryterium dochodowego zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 11 lipca 2018 r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej, a wynoszącego:
-
dla osoby samotnie gospodarującej – 1'402,00 zł.
-
dla osoby w rodzinie – 1'056,00 zł.
Realizatorem dystrybucji artykułów spożywczych jest Ośrodek Pomocy Społecznej - Klub Integracji Społecznej w Międzychodzie, z siedzibą Klubu przy ul. Słowackiego 11, 64-400 Międzychód.
Więcej informacji można uzyskać dzwoniąc pod numer telefonu: 95 748 20 29
Klauzula informacyjna dla odbiorców Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
dotycząca przetwarzania danych osobowych
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE poniżej przekazuję następujące informacje:
1. Tożsamość administratora i dane kontaktowe
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Ośrodek Pomocy Społecznej z siedzibą przy ul. Marszałka Piłsudskiego 2, 64-400 Międzychód.
2. Dane kontaktowe inspektora ochrony danych osobowych
W sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych prosimy o kontakt z Inspektorem Ochrony Danych drogą elektroniczną – adres email: pukaczewski@hotmail.com lub pisemnie na adres siedziby administratora.
3. Cele przetwarzania i podstawa prawna przetwarzania
Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych jest niezbędne do wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym powierzonego administratorowi, tj. do udzielenia pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ), współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Podstawą przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. e Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.
4. Odbiorcy danych lub kategorie odbiorców danych
Pani/Pana dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom upoważnionym do ich pozyskania na podstawie przepisów prawa tj. innym podmiotom uczestniczącym w realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Administrator nie będzie przekazywał Pani/Pana danych osobowych do państwa trzeciego lub do organizacji międzynarodowej.
5. Okres przechowywania danych
Pani/Pana dane będą przechowywane do momentu wygaśnięcia obowiązku przechowywania danych wynikającego z przepisów, tj. przez okres realizacji Programu – do czasu zatwierdzenia sprawozdania końcowego przez Komisję Europejską oraz 5 lat po zatwierdzeniu sprawozdania. Sprawozdania końcowe jest składane do KE z dniem 30 września 2024 r.
6. Prawa podmiotów danych
Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do żądania ich sprostowania, do ograniczania przetwarzania tych danych oraz prawo do żądania ich usunięcia po upływie okresu, o którym mowa powyżej.
W trakcie przetwarzania Pani/Pana danych osobowych nie będzie dochodzić do zautomatyzowanego podejmowania decyzji, ani do profilowania.
7. Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, tel: 22 860 70 86.
8. Informacja o dobrowolności podania danych
Podanie przez Panią/Pana danych jest niezbędne do wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym powierzonego administratorowi.
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Osoba odpowiadająca za treść informacji
Aneta Gierszewska Data wytworzenia:
27 wrz 2019
Osoba dodająca informacje
Aneta Gierszewska Data publikacji:
27 wrz 2019, godz. 08:29
Osoba aktualizująca informacje
Maciej Chlebowski Data aktualizacji:
06 paź 2020, godz. 09:03